top of page
pikol_img 37.jpg

O VASICI

NAŠI ZAČETKI

Jezero ob Pikolu je res nekaj izjemnega. V goriškem muzeju smo prišli do fotografij kjer je takratni Pikol opisan kot lokacija “Sans Souci”. V našem prevodu besedici pomenita brezskrbnost. V takratnem času je bil Pikol in njegov ribnik poznan po najbolj romantičnemu zmenku na sredini jezera. Na zgodovinskih slikah so lepo vidne osem-kotne strukture na sredini jezera kot otoki.

Želeli smo ohraniti zgodovino in danes naše vodne vile prevzemajo takratno vlogo o romantičnosti na jezeru.

Rozna jezero 2.jpg
Rozna jezero.png

BRIŠKI ŠTIRJE

Pikol je naš drugi dom. Dom dveh generacij, ki ena podpira drugo. Boris in Maruška sta bila še fant in dekle, ko sta prvič prišla na Pikol. Namreč takrat je bila v delovanju gostilnica ob jezeru. Vse je bilo zasedeno in Boris je poskusil potolažiti Maruško z mislijo, da bo nekoč to njihovo. Izhajala sta iz briških kmečkih družin Gašparin in Vuga, ki so jima stale ob strani, ko so se, nekaj let kasneje, sanje uresničile.

Danes prevzemata vse več odgovornosti sinova Tadej in Taras, ki sta rasla, se igrala in učila na Pikolu. Pravzaprav smo skupaj s Pikolom rasli in se učili vsi.

Pikol sta Boris in Maruška kupili leta 1979, ga malenkostno preuredili in leta 1980 odprli. Začela je delovati gostilna kjer so ponujali na roke rezan pršut, jedi z žara, postrvi, polže, žabje krake in omejen izbor vin.

Mogoče bi se lahko še dolgo časa zanašali na vabljivost idilične lesene brunarice ob majhnem jezercu, toda zavedali smo se, da je Pikol mnogo več. Na jedilnik smo začeli uvrščati vse več morskih dobrot, razvijali nove recepte, posvečali pozornost predstavitvi jedi na krožniku, izpopolnjevali znanje o vinu, dopolnjevali vinsko karto in občudovali goste kako z užitkov se zadržujejo na Pikolu.

bottom of page