Družina

Gašparin

 
 
 
Gasparin+Family.jpg
 
 

Predvsem smo – družina. Družina, ki je od samega začetka povezana s Pikolom. Oče Boris in mama.

Maruška sta bila še fant in dekle, ko sta prvič prišla na Pikol. Kot gosta. Pa je bilo vse zasedeno in Boris je poskusil potolažiti Maruško z mislijo, da bo nekoč to njihovo. Izhajala sta iz briških kmečkih družin Gašparin in Vuga, ki so jima stale ob strani, ko so se, nekaj let kasneje, sanje uresničile.

Danes prevzemata vse več odgovornosti sinova Tadej in Taras, ki sta rasla, se igrala in učila na Pikolu. Pravzaprav smo skupaj s Pikolom rasti in se učili vsi. Ko smo Pikol kupili, ga malenkostno preuredili in leta 1980 ponovno odprli, smo gostom ponujali na roke rezan pršut, jedi z žara, postrvi, polže, žabje krake in omejen izbor vin. Mogoče bi se lahko še dolgo časa zanašali na vabljivost idilične lesene brunarice ob majhnem jezercu, toda zavedali smo se, da zmoremo in moramo dati več. Zaradi naših gostov in zaradi nas samih. Na jedilnik smo začeli uvrščati vse več morskih dobrot, razvijali nove recepte, posvečali pozornost predstavitvi jedi na krožniku, izpopolnjevali znanje o vinu in dopolnjevali vinsko karto.

Boris je danes eden najbolj izkušenih slovenskih someljejev in vitez evropskega reda vitezov vina, viteško obleko (in nekaj kuharskih lovorik) ima tudi Maruška, ki sicer pooseblja Pikolovo kuhinjo, Tadej je član združenja mladih evropskih gostincev (JRE, Jeunes Restaurateurs d'Europe), najmlajši Taras se je s hitrimi (in dolgimi) koraki že povsem vključil v team. Ob vsem delu v gostinstvu ostajamo zvesti briški zemlji. Po Maruškinem očetu Veriju smo v Brdih podedovali nekaj vinogradov in sklenili, da jih bomo sami obdelovali, pridelali grozdje in kletarili. Sad tega novega izziva je blagovna znamka Silveri, ki je najprej zaslovela po vrhunskih klasičnih peninah, vendar je v naši ponudbi tudi nekaj mirnih vin. To so vina, ki jih pridelujemo z mislijo na naš jedilnik, zato smo še posebej ponosni, ko jih lahko ponudimo gostom Pikola.

Naše vodilo je preprosto. Radi dobro jemo, radi dobro pijemo, radi smo v dobri družbi, radi uživamo. Gostov ne vabimo, da bi se pri nas počutili kot (pri njih) doma, ampak da postanejo – del naše družine.

 
 
17218566_10211000814830152_6708532935396507803_o.jpg