DSC_7143.jpg
Pikol april 2010_006.JPG
Pikol - Photo Nejc Pernek-107.jpg
DSC_7143.jpg

POMLAD JE TU


 

 

SCROLL DOWN

POMLAD JE TU


 

 

Naša zgodba

Ko zapeljete z glavne ceste in prečkate mostiček čez potok Vrtojbica, se znajdete na območju Pikola. Najprej boste zagledali brunarico, v kateri domuje restavracija, takoj zatem jezerce, okrog katerega je speljana prijetna peš pot. Krapi, podusti in druge ribe mirnih voda si lastijo globino, lokvanji pa gladino.Ob navidez mirni vodi je vse polno življenja. 

Do restavracije je potrebno po stopnicah. V hipu Vas objame toplina lesa, ki ustvarja intimno okolje, v katerem se dobro znajdejo tako zaljubljeni parčki kot partnerji na poslovnem srečanju. Malice, kosila in večerje ne razlikujemo po tem, kdaj kdo prisede k mizi, ampak po tem, kaj si zaželi. Na voljo je več predlogov menijev in še bolj obsežen jedilni list, z veseljem pa Vam bomo predstavili vse dnevne posebnosti, odvisne od ribiške sreče naših dobaviteljev.

V restavraciji je prostora za okoli 80 ljudi v več prostorih. Pred restavracijo je terasa, kjer se v udobnih naslonjačih prepustite sanjarjenju in za spodbuditev teka nazdravite s kozarčkom penine Silveri. Povsem ob jezerski gladini je lounge caffe, ki s kaminom vabi k umirjenemu uživanju ob kozarčku arhivskega portovca, cognaca ali domačih žganjic. In potem je tu še kozolec, pod katerim so svatje nazdravili že marsikateremu paru, ki si je prav na Pikolu obljubil večno podporo in zvestobo.

 

 

Tradicija

Vse od leta 1979 se trudimo vzpostaviti tesen stik z vsakim gostom in mu z našimi dolgoletnimi izkušnjami ponuditi le najboljše.

Predanost

Naše vodilo je preprosto. Radi dobro jemo, radi dobro pijemo, radi smo v dobri družbi in radi uživamo. Gostom bi radi pokazali vse te lepe občutke in želimo, da se lahko pri nas počutijo kot doma. 

 

Užitek

Uživanje, dobra hrana, dobro vino in dobra družba v lepem in prijetnem okolju. Recept stoletja, ki vedno prinese veselje in dobro vzdušje.

Pikol april 2010_006.JPG

Tradicionalna kuhinja


Iščemo popolnost med tradicijo in sodobnostjo z vsakodnevnim raziskovanjem novih okusov.

Tradicionalna kuhinja


Iščemo popolnost med tradicijo in sodobnostjo z vsakodnevnim raziskovanjem novih okusov.

Kuhinja je srce restavracije, ki pri nas utripa v ritmu Mediterana, predvsem pa Jadrana. Navdihujejo nas recepti ribičev in obmorskih prebivalcev, ki so jim ribe in morski sadeži vedno pri roki. Te sestavine so vedno sveže in raznolike, kakor tudi zelišča, dišavnice, sadje in zelenjava in ekstra deviška oljčna olja. Običajnim, tradicionalnim načinom priprave dodajamo nove in hkrati sooblikujemo trende sodobne gastronomije.

Pozorni gost bo kmalu ugotovil, da je v ozadju receptov ženska roka, pravzaprav ženska duša. Maruški je kuhanje način izražanja. Jedi izkazujejo spoštovanje do sestavin, katere uporablja, in naklonjenost do tistega, kateremu je krožnik namenjen. Mogoče zato, ker so njeni moški, mož Boris in sinova Tadej in Taras, njeni prvi pokuševalci. Njena kuhinja je kuhinja ljubeče žene in mame, ki pristopi k štedilniku s prepričanjem, da tudi druženje ob mizi krepi medsebojne vezi.

 


Večina jedi dobi končno podobo na kuhinjskem pultu, nekaj pa jih nastane neposredno pred očmi gosta. Maruška dovoli svojim moškim, da se pri mizi izkažejo s pripravo brancinovega carpaccia, da krožnik zaključijo z linijo izbranega ekstra deviškega oljčnega olja ali da z živim plamenom hrustljavo zapečejo repke škampov. V tem času se Maruška včasih osebno pojavi med samimi gosti in z njimi poklepeta.

Predstavitvi jedi namenjamo prav toliko pozornosti kot sami pripravi. Stremimo k čistim okusom in čistim oblikam. Pogled ustvari pričakovanje, vonjave ga povečajo, okus zaokroži doživetje. To je Pikolov stil in naša prepoznavnost.

Pikol - Photo Nejc Pernek-107.jpg

Družina


Družina


Lokal vodi družina, ki je od samega začetka povezana s Pikolom. Oče Boris in mama Maruška sta bila še fant in dekle, ko sta prvič prišla na Pikol kot gosta. Pa je bilo vse zasedeno in Boris je poskusil potolažiti Maruško z mislijo, da bo nekoč to njihovo. Izhajala sta iz briških kmečkih družin Gašparin in Vuga, ki so jima stale ob strani, ko so se jima nekaj let kasneje sanje uresničile. Pravzaprav je družina skupaj s Pikolom rasla in se učila. Ob nakupu Pikola so ga malenkostno preuredili, leta 1980 pa ponovno odprli in gostom ponujali na roke rezan pršut, jedi z žara, postrvi, polže, žabje krake in omejen izbor vin. Danes prevzemata vse več odgovornosti njuna sinova Tadej in Taras, ki sta rasla, se igrala in učila na Pikolu.

Dolgo časa so se zanašali na vabljivost idilične lesene brunarice ob majhnem jezercu, toda zavedali so se, da lahko ponudijo več. Tako so na jedilnik  začeli uvrščati vse več morskih dobrot, razvijali nove recepte, posvečali pozornost predstavitvi jedi na krožniku, izpopolnjevali znanje o vinu in dopolnjevali vinsko karto.

Boris je danes eden najbolj izkušenih slovenskih someljejev in vitez evropskega reda vitezov vina. Viteško obleko ima tudi Maruška, ki je sicer vodja Pikolove kuhinje. Tadej je član združenja mladih evropskih gostincev (Jeunes Restaurateurs d'Europe), najmlajši Taras (po izobrazbi diplomirani gospodarski inženir) skrbi za natakarski team, marketing in celotno spletno komuniciranje restavracije.

Ob vsem delu v gostinstvu ostajajo zvesti briški zemlji. Po Maruškinem očetu Veriju so v Brdih podedovali vinograde in nadaljevali njegovo poslanstvo. Rezultat je blagovna znamka Silveri, ki je zaslovela po vrhunskih klasičnih peninah in izjemnih mirnih vinih. To so vina, katera s ponosom ponudijo gostom Pikola. 


V čast nam je biti prisotni v naslednjih združenjih: 

JRE_Logo_Protected_Area_White.jpg
sommelier.png